Hvem er de heldige ?

Hvorfor er nogen så heldige? Det er altid de samme der får de gode job og du er bare altid så uheldig

Inspireret af Martin Thorborgs Talkshow  og hans Rettidig omhu fandt jeg en klumme/blogindlæg om held jeg skrev i 2005.
Tak for at minde mig om det med held. Så dette blogindlæg er genbrug 😉

For en del år siden, var jeg en morgen uforudsigeligt så heldig, at vinde en guld vask til min bil, på det skrabelod jeg fik, da jeg betalte for benzin. Et tilfældigt held, som jeg ingen indflydelse havde haft på, udover at betale for min benzin, og skrabe lidt med en mønt på loddet.

Et stort held er, at jeg er født på den rette del af jordkloden, på den rette tid. Jeg har haft mulighed for at tage en god uddannelse og fået mad nok. Jeg kan sige min mening højt, uden at blive arresteret og kan blive behandlet, hvis jeg bliver syg. Mine børn er blevet tilbudt gratis skolegang, har kunnet få den sunde mad og de vaccinationer samt rent drikke vand, som enhver mor ønsker for sine børn. Alt sammen noget jeg ikke selv har haft den store indflydelse på, men som er meget heldigt og et fælles fundament vi fra mange vestlige lande, har fået foræret til at bygge videre på. Og det ER meget heldigt og yderst priviligeret. Når det er sagt hører mit tilfældige held op. Jeg hører nemlig ikke til dem der spiller jævnligt, så derfor vinder jeg naturligvis sjældent en gevinst.

Det forudsigelige held

Og så til det jeg nogen gange hører andre sige, når de kigger på mit liv og de succesoplevelser de synes jeg har. Det jeg vil kalde mit forudsigelige held. Mit forudsigelige  held er ikke kommet af sig selv, det har krævet nysgerrighed, hårdt arbejde, træning, vilje, lyst og mod. Jeg har måtte knokle for at nå dertil hvor jeg er. Det har kostet blod sved og tårer  og det har været det hele værd. Jeg har ikke været sofaeventyrer ,men fuldtidseventyrer og har oplevet verden . Jeg har været aktiv chauffør i stedet for blind passager. Det har givet mig livskraft og evne til at navigere med stor glæde og tilfredshed der hvor jeg er og kraft til at flytte mig, når jeg skal det.

De “heldige” er

De heldige er proaktive. De har vilje og tør tage en beslutning og stå ved den. De træffer aktive valg på baggrund af selvbevidsthed, forestillingsevne, samvittighed og uafhængig vilje og står ved dem. De skyder ikke skylden for deres reaktioner og adfærd på deres opvækst, deres chef, manden regeringen, økonomien, vejret og manglende tid. De heldige udlever deres drømme. Hvis du ønsker mere ”held”, så tag flere chancer, vær modig, vær aktiv, vis dig mere på banen Så bliver du “heldig” Overordnet handler det om at vælge, ville, gøre, og turde. Og det ER handling der skaber forvandling.

Tænk på det lille sætning  “HVEM er de heldige” næste gang du siger nogen er heldig og det handler om det forudsigelige held.

HVEM

H for handling
V
for Vilje, Viden og Valg
E
for Evner
M
for Mod

Test dit eget “held”

Valget og ”heldet” er dit!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Hvem er de heldige ?

 1. Yes – jeg er heldig – hver gang!
  Kald mig naiv, superoptimist eller bare lys af sind. Det sidste er der rigtig mange, der har bebrejdet mig. især går kritikken meget ofte på, at jeg bare kan sagtens, altid har haft det let, slet ikke har haft ondt i hjertet, altid har været heldig, aldrig har mødt modgang, ikke har skullet kæmpe, eller bare blev født med en sølvske i munden. Ingen af disse udsagn er rigtige. Jeg har kæmpet og slidt og tænkt og læst og arbejdet og elsket og været skuffet lige så mange gange som alle andre. Men jeg tror, at jeg selv har skabt meget af mit held, fordi jeg altid forsøger at se muligheder i stedet for forhindringer. Dét lyder som en kliche – ja, så må det bare være sådan! Sådan har det ikke altid være – dét med at se op over kanten af badekarret er noget, man lærer.
  Jeg har kolleger, som ser solen stå op over Kattegat, og så bagefter klager over, at de fik samme sol i øjnene i bilen hele vejen ind på arbejde. Ja, jeg kender sågar mennesker, der ville klage over rebets kvalitet, hvis de blev dømt til hængning. Eller folk, der møder mig med et skeptisk: ”Og hvilken fordel er der så i det for dig” – når jeg kommer med et kreativt forslag uden bagtanker. Men ved I hvad: sådan nogle typer møder vi alle på vores vej – og de skal godt nok ikke have lov til at sætte dagsordenen i mit liv. Så dem vælger jeg enten at smile venligt til – eller sejle elegant uden om, hvis jeg ikke absolut SKAL i direkte berøring med dem professionelt.
  Da jeg i sin tid skulle lære at køre bil – og skifte gear – dybt ude på landet – sad min mor ved siden af, mens jeg kørte ud ad de krogede markveje. En dag skiftede jeg gear, så man skulle tro, jeg havde tabt koblingen på hjulsporet. Så var det, min mor udbrød de udødelige ord, som siden blev et mantra i vores familie:
  Tag det lige lidt soufflê !
  Det har jeg stort set gjort lige siden.
  Ganske som jeg gjorde, da jeg som treårig skulle lære at svømme rygcrawl, og min far sagde til mig: læg dig op på vandet, stol på det og flyd – så bærer vandet dig sikkert af sted. Ganske som livet gør, hvis du stoler på det. Det sidste forstod jeg først mange år senere. Men jeg har fattet det for lang tid siden. Og NEJ, inden undskyldningerne tårner sig op:
  Du behøver ikke at have haft store læremestre som jeg (læs mine forældre). Du behøver blot at tage livet soufflé og stole på livet – og flyde – det er så rigtigt – og det er så nemt! Det er ganske enkelt en beslutning du tager – én gang for alle….

 2. Tak for dine betragtninger. Du skriver at andre siger at du bare kan sagtens, altid har haft det let, slet ikke har haft ondt i hjertet, altid har været heldig, aldrig har mødt modgang, ikke har skullet kæmpe, eller bare blev født med en sølvske i munden. Ingen af disse udsagn er rigtige. Jeg har kæmpet og slidt og tænkt og læst og arbejdet og elsket og været skuffet lige så mange gange som alle andre.
  Det er LIGE det der er mit point. Det er hårdt arbejde der gør at du er den du er og du tager ting som du gør. Det har ikke en dyt med held at gøre. Det er et VALG og en beslutning at gribe livet, øget bevidsthed emmotionel og social intelligens skaber livsglade mennesker og interkulturel intelligens er endnu dybere men det tror jeg også du har med al din færden ude i verden,
  Jeg kan anbefale dig en interessant bog. Den hedder What happy people know.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Anti-Spam Quiz:

cookieassistant.com