Verdensborger – Rikke Justesen

Rikke Justesen, 29år.
Børn: Noah – på 10 måneder.
Bosat: Australien
Hjemmeløbende med Noah da han stadig er lille

Udrejse

Hvorfor rejste du ud: Jeg rejste fordi jeg mødte min partner, som boede i Australien. Vi mødtes på internettet, skrev sammen i 3 måneder – hvorefter han tog til Danmark for at møde mig. Da han skulle hjem igen en måned efter, havde jeg sagt mit job op; lejet min lejlighed ud; og sad i flyet som 25 årig ved siden af ham. Har været i Australien i lidt over 3 år.

Mødet med udlandet

Fordele er bla at der er dejlig varmt hele året rundt. At befolkningen er meget venlige, er også et plus. Men der er til gengæld ingen rugbrød, remulade og de holder jul på en meget mærkelig måde ;-) Hygge er der heller ikke meget af, og i det hele taget er kulturen meget forskellig end den danske.

Sproget var en udfordring. Jeg var ikke særlig god til engelsk før jeg flyttede herned og pludselig at skulle klare sig KUN ved brug af engelsk, var rigtig svært i lang tid. Måske også fordi den australske accent var meget svær for mig at forstå. De mumler derud af, og kaster om sig med slang ord.

Kultur forskellen førte til mange konflikter, og gør det stadig. Jeg føler tit at jeg ikke passer ind i en gruppe – fordi de er så anderledes. Det virker nærmest forbudt at sige hvad man virkelig mener, og jeg har altid kaldt en spade for en spade uden at pakke det særlig meget ind; så det er stadig rigtig svært. Noget så simpelt som at holde Nytårs aften, endte I hat og briller – fordi folk kom dryssende når det passede dem, slet ikke havde gjort noget ud af dem selv – og blev ved med at rejse sig fra bordet.Ikke særlig fedt når man står klar med 3 retters menu, og har invitret til dansk nytår, hvor man troede man havde forklaret hvad sådan en bestod af.

Hvem hjalp dig  Jeg havde et meget tæt netværk via en blog jeg har skrevet på i årevis. Folk derinde hjalp mig meget, og dem der hjalp mest var faktisk mennesker jeg aldrig havde mødt i virkeligheden.Folk fra bloggen var rigtig rigtig rigtig søde til at hjælpe med søde kommentarer, frem sending af danske madvare og i det hele taget bare opmuntrende ord. Fordi de læste med, og kom helt under huden på mig, tror jeg de forstod bedre end folk der kender mig i virkeligheden. Sending af de danske vare var virkelig guld værd!

Relationer og kontakt til hjemland

Partners nationalitet Min partner er Australier

Hvad siger familien til at du bor i udlandet Jeg har ikke meget familie – den består af en far, en søster, en mormor og en moster.Jeg tror da de alle helst så mig bo I Danmark, især nu hvor der er et ekstra lille familie medlem. Og min far blev halv sur da jeg fortale jeg flyttede herned.Men jeg tror såmen ikke jeg ville have meget mere kontakt med nogle af dem, hvis jeg boede I Danmark, end jeg har nu.Min mormor savner jeg dog min mormor helt extremt, og jeg håber sådan hun bliver ved med at være kvik og facebook aktiv år endnu. Hun er 84, så jeg tænker da ofte på at hun forhåbentlig snart kan møde sit oldebarn.

Venner Jeg har stadig meget kontakt til mine danske venner, da de er mere som familie for mig end min familie.Men der er selvfølgelig også en del der er røget fra, og jeg har bestemt fundet ud af hvem der er mine rigtige venner efter at være flyttet.

Hjemrejser Vi har planer om at tage til Danmark en gang årligt, men når det er sagt – er det nu 2 år siden jeg sidst har været I Danmark, pga graviditet og baby, penge, arbejde og kæledyr – og alt det andet der skal gå op i en større enhed, før vi kan smutte en tur til Danmark.

Har du planer om at flytte til Danmark Jeg tror det ville være rigtig godt for Noah at bo I Danmark et års tid (jeg lærer ham dansk), og min partner er også meget ivrigt efter at bo et år I Danmark… jeg savner Danmark, og drømmer om at bo der – men ærligt så kan jeg ikke se hvordan vi nogensinde skulle kunne få det til at gå op at flytte tilbage. Det var besværligt nok at flytte herned, og der var der kun 10 flyttekasser, og mig selv at få styr på. Nu er der en hel familie, en hund en kat – 2 biler, to huse – og en masse regler at tænke på også…

Fordele /ulemper/muligheder/begrænsninger ved at bo der hvor du bor

Det bedste er, at her altid er dejlig varmt – og man kan gå en tur på stranden og mærke solen stråler året rundt. Jeg savner danske traditioner, og dansk mad mest! (Nå ja, og min familie og venner selvsagt)  Til jul mærker jeg savnet rigtig meget, og når der sker store begivenheder i mine, eller mine venners liv – som jeg ikke kan være en del af. I højsommeren beklager jeg mig faktisk en hel del over varmen, og  I dagligdagen klager jeg ofte over at jeg keder mig, fordi jeg ikke kan komme rundt, da jeg ikke har kørekort. Er ved at tage kørekort på 3 år! Hmm.

Hvor fik du styrken fra til at klare udfordringerne Jeg har altid været god til at udleve drømme, og arbejde imod mine ønsker – men jeg må blank erkende det er sværere, for mig, i et fremmed land. Skriver tanker og følelser ned.Og læser “hvem har flyttet min ost” når jeg føle jeg sidder fast.

Venskaber

Er det vigtigt for dig at have kontakt med danskere ja det er meget meget vigtige for mig.
Hvor mange tætte venner har du i Australien? jeg har heldigvis mødt et par stykker jeg kan kalde nære venner hernede også?
Hvad er en nær ven for dig?
Har deres nationalitet betydning for jeres venskab?
De nærmeste er stadig danske, men jeg er ved at opbygge et venskab med en pige hernede som jeg tror kunne blive rigtig godt. Igen kultur forskellen. De er bare ikke samme bølge længde når det ikke er en dansker…
Hvad taler du om med dine nære venner? Jeg er meget åben, og der er meget få ting jeg ikke taler med mine nære venner om, faktisk er der intet jeg ikke taler med mine nære venner om.
Hvad er en ven for dig En der lytter, forstår, hjælper, tør være ærlig – og som går ind, når alle andre går sin vej.

En verdensborgere er i Rikkes øjne

1. En’ der bor flere steder i verden.
2. Indretter sig nye steder.
3. Lever.

 

Tak Rikke for åbenhjertigt at dele din historie med os

Mette Weber

 

Tilbage til siden med spørgsmål til verdensborgere

 

 

 

 

cookieassistant.com