Elite Feminist og Diva på 8 marts – Kvindernes Internationale Kampdag

Det er Kvindernes internationale kampdag  IMG_0200

Nogen mener det er Kvindernes  klynke dag – det må være fordi de, kun ser det fra deres eget perspektiv Andre kalder den nu kvindernes refleksions dag. Jeg holder fast i kvindernes internationale kampdag. For der er ikke noget i vejen med at kæmpe. Der både brug for refleksion og kamp. Brug for tanke men også for handling. Er det virkelig stadig nødvendigt at bevare denne dag, tradition og kæmpe for kvinders ret, spørg mange. Flere smiler lidt overbærende af mit badge fra 2010 hvor dagen var 50 år gammel. Er det ikke noget  gammeldags rødstrømpe pjat? NEJ Det er yderst vigtig og nødvendigt, at bevare kvindernes internationale kampdag. Det er vigtigt at kæmpe for og sammen med kvinder rundt om i verden. Kvinder som stadig lever en kummerlig tilværelse, ikke har nogen status uden at være gift, ikke kan råde over deres egen krop, kun kan oprette en bankkonto, hvis de er gift, og ikke har retten til deres egne børn. Og det ER IKKE vores  egen skyld.. der er alles ansvar – på micro som macro niveau – personligt og på samfundsplan
Kvinder i Emaheya på 8. marts 2000
Kvinder i Emaheya Swaziland 8. marts 2000
Da jeg i Swaziland, hvor jeg boede fra 2000 -2003  spurgte Abigale, vores hushjælp, hvad mændene lavede, når det var kvinderne, der arbejdede, så svarede hun:
They sit
og sandt var det, de sad stort set altid sad og talte sammen, mens kvinderne passede børn, hentede vand i den nærmeste brønd og vaskede tøj ved floderne Så der er grund til at støtte kvinder rundt om i verden, og få mændene op stå og gå 😉 Og jeg tænker nogen skal jo skaffe børnene mad.
Det var en speciel oplevelse at være den eneste hvide kvinde, der deltog i 8 marts demostrationen gennem hovedstaden Manzini´s gader
Det var en  stærk oplevelse  8.marts 2000 at gå gennem Manzini´s gader som eneste hvide kvinde

Elitefeminist eller Diva ?

Jeg blev feminist som 10 årig, da jeg til julefrokost hos min farfar og farmor i Lemberggade på Amager. Efter den store julefrokost, så jeg mændene sidde og ryge cigarer  og spille kort, mens kvinderne ryddede af bordet og vaskede op i køkkenet. Hvad var sjovest ? No doubt for me. Her tog jeg en beslutning om hvad jeg ville kæmpe for og ville

IMG_0199

Jeg blev feminist i hjerte og handling. Så jeg synes man i dag 58  år senere må kunne kalde sig  elitefeminist. Jeg har aldrig gået med lilla ble eller  været på ølejr. Roskilde festivalen blev det kun til et år. Jeg foretrak stilleder og knaldrød læbestift, da kvindebevægelsen, også kaldet rødstrømperne trådte i karakter. Jeg var mere til netstrømper, end tykke uldstrømper og fodformede sko.. …så jeg er vel også en slags Diva. Synes godt om at kunne det hele
Jeg spiller på mange tangenter, spiller godt med andre og ikke falsk da årene har lært mig at ingen bryder sig om det.
Jeg spiller på mange tangenter, spiller godt med andre og ikke falsk, da årene har lært mig at ingen bryder sig om det. Rent spil virker
Jeg synes min elitefeminist og diva går fint hånd i hånd? For mig er det ikke enten eller men både, det feminine og maskuline når det er bedst, som det er med  mange ting her i livet. Men det allervigtigste for mig, er faktisk, at jeg sætter min hat som jeg vil!
Jeg sætter min hat som jeg vil
Jeg sætter min hat som jeg vil her på La Oficina hvor jeg havde kontor i en periode
Kvindernes kampdag skal bruges til at kæmpe for hvad der er politisk og moralsk nødvendigt. For ligestilling for mænd og kvinder og for drenge og piger . Og det gør jeg så på min måde og du kan gøre det på din måde
Det meste, af det jeg kan foretage mig som kvinde i Danmark i dag, har kostet blod sved og tårer og skyldes kvindekamp og frigørelse. Jeg har været med i kampen med tusinder og atter tusinder af kvinder og derfor kan jeg:
 • stemme
 • demonstrere
 • åbne en bankkonto
 • bestemme over min krop
 • blive gift og skilt med hvem jeg vil
 • udtrykke hvad jeg vil
 • selv realisere mig
 • klare mig økonomisk alene
 • videreuddanne mig
 • gå klædt som jeg vil
 • tro og tænke det jeg vil
 • få de børn jeg ønsker – eller ikke
 • spise det jeg vil
Og det burde alle have ret til – derfor må vi fortsat kæmpe
Ta´ en god 8. marts fest – i dag bær jeg mit badge på Kvindernes internationale kampdag Kæmp for alt hvad du har kær. Gem Gem GOD KAMPDAG Gem Gem Gem