Sibila er særlig

I sidste uge fik jeg en kommentar fra Sibila på mit blogindlæg Forstår du andre kulturer , du kan læse hendes kommentar  her , inden du læser mit svar til hende her:

Kære Sibila
Tak for din inspirerende og livsbekræftende kommentar. Ja, du er noget særligt. Det burde ikke være sådan, men det er det. Kig dig omkring i Danmark , lyt til retorikken og den voksende racisme. Kig på den måde, vi behandler mennesker, der kommer andre steder fra, når de flytter til Danmark.

Et eksempel. Jeg skrev for et par uger siden, på en af mine sider på facebook følgende:

jeg arbejder sammen med to unge kvinder, den ene fra Bulgarien og den anden fra Tyrkiet, om  tværkulturel workshop/netværk/gåhjemmøder/ExpatCafe for veluddannede kvinder bosat i Danmark.”

På dette  fik blandt jeg følgende kommentar:

folk fra Bulgarien kommer normalt kun til Danmark for at stjæle, folk fra Tyrkiet kommer som regel til Danmark fordi den tyrkiske industri ikke kan finde anvendelse for dem. Så hvis de allerede er uddannet, så skulle de blive hjemme.

Jeg svarede:

Tak for din uddybning, som jeg er lidt rystet over. Det er godt nok noget af en påstand og fordom. Hvor mange bulgarer og tyrker kender du ? Hvilket belæg har du for at udtale dig så kategorisk og stereotypt om andre mennesker ? Den type bemærkninger fører kun til konflikter mellem mennesker, og er faktisk efter min mening lidt småracistisk. Bulgarer og tyrker er vel lige så forskellige og individuelle, som alle andre mennesker ? Håber du vil tænke over, hvordan du putter folk i bås på den måde. Vil håbe, du bliver lidt mindre kategorisk i dine udtalelser i fremtiden, på mine sider. På forhånd tak

En anden kommentar,( stavefejl ikke rettet ) var:

jeg mener det samme, som (navnet fjernet)  du kan jo bare se “historier fra en politistation” desuden er der masser af danskere der er blevet plyndret på rejser til bulgarien.. og muslimerne, de er ikke tisfredse før at der er tvungen ramadan i Danmark.. for øjeblikket har de fået gennemtrumfet forbud imod svinekød i børnehaver…. da jeg som barn i fritidthjemmet ristede snobrød og pølser, da snakkede politikerne om andet end invandring og religion… ” giv os Danmark tilbage” tak

Ingen af de to, der har kommenteret mit indlæg, er specielt onde, hvilket man naturlig kunne fristes til at tro, når man læser deres kommentarer. Nej de er blot uvidende, generaliserer, mangler viden, kompetencer og er bange. Bange for det der er anderledes. I  stedet for at være åbne, nysgerrige og holde sig til fakts, til sagen bliver de ubehagelige, følelsesmæssige og angriber.

Så- der ER stort brug for at udvikle menneskers interkulturelle kompetencer. Det skal foregå på mange planer og flere steder, men det skal begynde i hjemmet, i børnehaven og skolen, med at vi lærer børn, hvordan man behandler hinanden uanset etnicitet, hårfarve eller handicap.

Ps.  

Du og din historie er noget særligt, Sibila. Tak