Danske eksperimenter før og nu

Eksperiment Grønland 1951Eksperimentet

Den nye film “Eksperimentet “som havde præmiere i torsdags  handler om kulturforståelse og kulturel sensitivitet. Året er 1951, og baseret på Tine Brylds bog “I den bedste mening” “Eksperimentet” fortæller den stilfærdigt rystende historie om dengang, udvalgte grønlandske børn blev frataget deres forældre for at blive fordanskede og sætte fine eksempler for deres landsmænd

Filmen viser med al tydelighed at  de grønlandske børn ikke blev danske fordi de opholdt sig i Danmark i 1 1/2 år og lærte at neje, tale dansk og spise som danske børn. I slutningen af filmen, er de hverken danske eller grønlandske. Smertefuldt at se de stakkels skæbner og tomme øjne.

Som Kurt ravn siger i Filmen “Selvom  man putter en grønlænder i jakkesæt vil han fortsat være grønlænder og ikke dansk


Eksperiment Danmark  2010

Også i dag tror nogen  i den bedste mening, at hvis bare vi kan få alle de unge mennesker med anden etnisk baggrund end dansk, til at tale dansk, spise svinekød og gå i jeans, så er de danske og så er integrationen lykkedes. Det hedder ikke integration men assimilation.

Det skaber  store dilemmaer, også i dag, når unge vokser op i spændingsfeltet mellem danske kultur værdier og forældrenes hjemlands kultur værdier. Det er en samfundsopgave, vi alle som medborgere må tage på os.

Hvis kulturmøder interesserer dig, så tilmeld dig min nyhedsmail her på siden . Du kan også følge mine små indlæg på FBsiden Kulturmøder uden knaster