Præstationsangst

Forleden blev jeg inspireret af et blogindlæg om præstationsangst af Hanne Aalling Risager, som jeg er i anerkendende netværk med. Nederst i sit inspirerende blogindlæg spørger Hanne hvordan du og jeg oplever præstationsangst, og hvad vi gør for at være i den.

Mit svar til Hanne er

Kære Hanne
Om jeg kender det …… det gør vi alle tror jeg – mere eller mindre. Det er særlig når vi bevæger os ud på dybt vand hvor vi ikke ved om vi kan bunde.

I øjeblikket er jeg i gang med at udvikle e-hæfter, online kurser i ACT og eShop og jeg er på dybt vand, for jeg bygger broen, mens jeg går på den og ved ikke hvordan den kommer til at se ud, om det bliver en vippebro, hængebro eller af en stærk stålbro. 

Mens  jeg går på broen tænker jeg, holder den … når angsten melder sig tænker jeg bare jeg ikke drukner ? vil de andre redde mig? eller sige hun kan da også bare lade være med at bygge broer, når hun ikke er ingeniør.

Når de tanker kommer til mig, så husker jeg mig selv på alle de broer jeg har bygget, nogen meget smukke, nogen lidt skæve, og nogen lidt ustabile, men jeg fik dem bygget og kom over på den anden side klogere og med nye erfaringer.

Jo flere broer vi bygger, jo sjovere bliver det,  og jo modigere bliver vi.

Når vi mærker angst, bekymringer er det vigtigt at sige til sig selv “Cross the brigde when you get there” du har købt gode materialer, i stedet for at tegne og planlægge alt for meget. For det er ikke altid at broen kan blive bygget som man planlagde og nogen gange kommer den til at koste mere end forventet selvom du planlagde godt.

Golden Gate, Sanfrancisko

Mine råd til mig selv og andre er:

1. vær bevidst om det der sker i dig, når angsten eller bekymringen melder sig
2. mærk dine følelser
3. sæt ord på hvad det handler om – men bliv ikke hængende for længe i tanker
4. acceptere følelsen

5. vælg hvad du vil gøre på baggrund af dine værdier 
6. gør noget der virker positivt

Det er ikke en lineær proces, men en cirkulær proces. Nogen gange begynder det på 6. og farer lidt rundt i cirklen til 4 for at ende på 6 igen .

Men dybest set handler det om at turde være tilstede, nærværende i nuet fremfor i fortid og fremtid, mens du bygger broen og når du skal se om konstruktionen bærer.

Tak for inspirerende blogindlæg,  som fik mig til tangenterne og til at ville skrive et blogindlæg i dag om at bygge og gå over broer. Jeg skrev på et tidspunkt også et blogindlæg om bekymring med titlen: Så gør da noget 

Jeg slutter det af med følgende:

der ikke er grund til at bekymre sig om ting, du IKKE ved om VIL ske.
Koncentrer dig i stedet om at planlægge og tage hånd om noget af DET, der SKAL ske.

                                                                                                                                   Mette Weber 

 

Hvad gør du, når du har præstationsangst?

Læs også   Hannes blogindlæg