Når forældre vil styre og kontrollere

Det har jeg aldrig prøvet før – så det kan jeg


Det er denne Pipi langstrømpe attitude, vi som forældre og rollemodeller skal vise vores unge mennesker. Det gør vi ikke ved som forældre at tage med dem på til intro på universitet.

Børn og unge får ikke mulighed for at udvikle sig og prøve kræfter, når vi som forældre ikke giver dem lov til at klare deres egne opgaver selv. Vi skaber mistillid i stedet for tillid.

Børn skal gennem deres opvækst og opdragelse have opgaver svarende til deres alderstrin. Når de løser dem, oplever de sig nyttige… noget værd. De lykkes, selvværdet og selvtilliden vokser og de får erfaringer af at begå fejl.

jeg kan selv … jeg er god nok .. næste gang må jeg gøre dette anderledes…


Guide dine unger i stedet og vis dem vejen

Når forældre vil styrer er det oftest tegn på kontrol. Vi signalerer, at vi ikke mener de selv kan klare opgaverne. Børnene oplever at de ikke  er gode nok –  deres selvværd og selvtillid kommer til at lide. Vi gør det naturligvis i den bedste intension – vil gerne at det skal gå ungerne godt. Men det er ikke godt godt.

Vi må i stedet guide vores børn. Vise dem hvordan de kan forberede sig til det de skal – til en optagelsesprøve, en jobsamtale eller til intro på universitetet. Tal med dem om hvordan de har tænkt sig at gribe det an. Tag en dialog om fordele og ulemper ved det de vil gøre, men det er deres beslutning, hvad de gør. Vi kan tilbyde vores hjælp og de kan bruge den hvis de vil.

Hvis forældre ikke slipper deres børn lærere de aldrig at klare sig selv og får ikke erfaringer.

Vi viser med det vi gør, hvad der er godt at gøre. De uhensigtsmæssige mønstre vi viser, tager de unge mennesker med sig videre ind i voksenlivet. Det kan skabe indre konflikter og senere i deres parforhold konflikter med partneren .

Det var det jeg udtalte mig om på 1  1/2 min i DR. radioavis fredag den 30 august 2014, her fra Bali

da de ringede tænkte jeg

det har jeg aldrig prøvet før – så det kan jeg godt …. selvfølgelig med sommerfugle i maven

Spring til når der er mulighed

Jeg sprang til. Jeg har lært at man skal slå til, når journalisterne henvender sig, så det gjorde jeg. Blev ringet op på mit danske tlf.nr. om jeg ville udtale mig. Bad journalisten om at kontakte mig på skype, da jeg sad på Bali. Først kunne jeg høre at hun tænkte, dette er for besværligt – da hun sagde du skal bare fortsætte med at nyde din ferie –  jeg finder en anden.

Men nej nej tænkte jeg … og sagde

jeg er på arbejdsferie og stiller gerne op. Er du ikke på skype eller viber

Svaret lød som:

neiiiiii det orker jeg ikke,  hvorefter hun sagde jeg sender dig en mail.

Vupti vapti….på mailen svarede jeg de tre spørgsmål hun stillede i mailen, gav hende mit skype usermame.  Herefter var vi connectet og 20 min senere var jeg på dansk radio.

DK-Bali interview – sikke en teknologi

Det var sjovt at sidder med udsigt til rismarkerne og høre rådhusklokkerne i København inden jeg skulle på. En af mine venner som bor i  Jakarta kom ind på radioavisen online der og skrev til mig på facebook

Det lød lige så klart, som havde du været i København, mens det blev sendt

Det er en fantastisk teknologisk verden vi lever i. Var glad for det ikke var TV …sidder stort set i sarong og med morgenhår hele dagen, når jeg er på Bali for at skrive på min bog.

Du kan læse mere om bogen på  Skab det live du ønsker – uanset om du bor i Karup. Kina eller Kenya og  følge uddrag af den på  FB siden Vær hvor du er og flyt dig når du skal

Du kan læse artiklen når mor og far følger med på universitetet

Lær at give slip på kontrol og styring og meget mere om hvordan du ser, hører, forstår og guider dine børn med empatisk feedback på ForældreLounge

 

carpe diem

Mette Weber

Verdensborger, pendler og projektleder på livet