Positivitets-fanatisme eller livs-melankoli?

Tænk Positivt – tag dig sammen

For et stykke tid siden coachede jeg en ung kvinde, som inden vi gik i gang, bad mig om at tage hende alvorligt. Hun var så træt og ked af hele tiden at få at vide af familie og venner, at hun skulle tage sig sammen og bare tænke positivt. Dem hun talte med var ikke i stand til at sætte sig i hendes situation – være empatiske.

Er vi ved at ende i positivitets-fanatisme?

Tænk positivt .
Jeg er lige ved at kaste op over at læse de mange opdateringer på facebook, om vi skal tænke positivt og tage ansvar for vores eget liv.

Er vi efter den positive psykolog er kommet på banen, ved at ende i en positivitets-fanatisme?  Selv når man har fået cancer, ligger det i luften at det nok ens egen skyld – man har nok ikke tænkt positivt nok og gjort nok for at forblive rask. Det er næsten forbudt i dag at have en dårlig dag. Og når vi har eksistentielle triste tanker, må vi se at komme over dem i en fart. Vi skal være lykkelige døgnet rundt.

Jo da – vi skal tage ansvar for vores liv

Selvfølgelig skal vi tage ansvar for os selv, vores liv og arbejde med at være positive. Men vi kan ikke tænke os til at være positive og kan ikke være jubel lykkelige konstant – selv ikke, når vi bliver proppet med medicin for at forsøge at skubbe vores dårlige dage væk. Melankoli er en naturlig del af livet. Melankolien kan dukke op, når du  forholder dig til livets store spørgsmål, som hvem er jeg, til livet, døden og ensomheden.

Melankoli  er ikke en sygdom eller depression, som skal fixes med medicin eller tænk positivt – det er de dage du mærker du lever og ny læring. Accepter de følelser du har – det skaber ro – og gør så noget nyt og andet end du plejer, når du er klar og hvis du har brug for at ændre på din adfærd.

Grubleren

Der er hjælp at hente

Når der opstår situationer i dit liv, hvor du har brug for at andre støtter dig  – så søg hjælp de rigtige steder. Der hvor nogen vil lytte, hvor empatien findes og anerkendelsen af at melankoli er en del af livet

Når vi har overskud og viden, har vi et også et ansvar for at støtte mennesker i underskud –  mennesker som ikke er i stand til at tage ansvar for deres liv i en kort eller lang periode.

Viden forpligter – vis vejen.
Vis medmenneskelighed.

Læs også positiv tænkning virker ikke