Hverdagsmod – viser du mod i hverdagen?

Vi kan alle opleve at modet svigter. Jeg kender det fra mig selv. Jeg kan godt tænke:

det her det kan jeg ikke – jeg ved ikke nok om hvordan jeg skal gøre det. Jeg er ikke dygtig, klog nok –
men det er kun tanker

 

 

For et stykke tid siden udviste jeg bevidst hverdagsmod. Det var bare så god en oplevelse – altså bagefter. Jeg var helt høj over at havde taget mig mod til at gøre det, der var rigtigt at gøre, og stå op for noget jeg synes var betydningsfuldt og meningsfuldt.

Jeg fik på besøg hos en veninde og hendes mand, i en situation, der var mig ubehagelig, fortalt veninden, at hvis hun og hendes mand fortsatte med at tale så ubehageligt til hinanden, måtte jeg desværre tage hjem, da jeg ikke havde lyst til at være en del af det der foregik. Vi sad det mest  pragtfuldt sted, i solskin og med udsigt udover vandet: Vi  havde alle muligheder for at nyde stedet hinanden og være sammen ordenligt.

Kan du forestille dig hvor mit hjerte sad, da jeg tog mig mod til at sige det?

DET  er det jeg kalder hverdagsmod. Men før jeg bevæger mig længere ind i det med hverdagsmod, synes jeg det er på sin plads at definere hvad jeg mener mod er.


Definition af mod

Mod er ikke, ikke at være bange,
men at kaste sig ud i det du kaster dig ud i, selv om du er bange-
for hvis du ikke var bange, ville det ikke være modigt, at gøre det du gør.

Hvad er hverdagsmod

Hverdagsmod er det mod vi viser, når vi er evner  at være at ærlige overfor os selv og andre, på en ordenlig måde. Står op for det vi mener, selvom det er svært. Altså er ærlige. Med ærlighed menes ikke at vi nødvendigvis skal sige sandheden hårdt og ubarmhjertigt –  for sandheden er jo i virkeligheden individuel og subjektiv. Hverdagsmod er risikovillighed – at turde tage en chance, sige sin mening og se hvad der ske

Når vi viser hverdagsmod tør vi løbe en risiko:

  • for afvisning
  • at nogen bliver vrede på os
  • at vi mister noget – eks. tid, penge, præstige eller kærlighed..

Tit er det allersværest at vise hverdagsmod overfor  dem vi holder mest af, er i familie med eller tættest på. Vi er så bange for at såre dem og sårer i stedet  os selv, ved ikke at være ærlige overfor os selv.

Kast dig ud i det

Når vi kaster os ud på ukendt grund, finder oftest ud af at vi kan mere end vi troede.

Du har garanteret også stået i en situation, som krævede ekstraordinært af dig, men hvor du klarede det alligevel. Hvis ikke: bare rolig – det skal nok komme – og sikkert, når du mindst venter det.

Jeg er glad, når andre viser deres hverdagsmod overfor mig. Når det  er formelt og planlagt kalder vi det det feed-back.
Måske synes du  ikke altid det er så rart få feedback og kritik –  at høre det der bliver sagt, men det skaber ny læring.
Jeg ser det i dag som en gave, og en hjælp til at blive klogere, når den værste storm har lagt sig.

64804_511860062199493_97151065_n
Jeg bliver klogere på mig selv når det stormer
klogere på hvad andre oplever og ser
og det udvikler mit hverdagsmod mere og mere

Bed om feedback –
Spring ud i det –
Vis hverdagsmod overfor dig selv og andre

 

Synes du om indlægget kan det være du også synes om

Modig samtale om at KUNNE & VILLE være alene 

Præstationsangst

Forleden blev jeg inspireret af et blogindlæg om præstationsangst af Hanne Aalling Risager, som jeg er i anerkendende netværk med. Nederst i sit inspirerende blogindlæg spørger Hanne hvordan du og jeg oplever præstationsangst, og hvad vi gør for at være i den.

Mit svar til Hanne er

Kære Hanne
Om jeg kender det …… det gør vi alle tror jeg – mere eller mindre. Det er særlig når vi bevæger os ud på dybt vand hvor vi ikke ved om vi kan bunde.

Læs mere 

Præstationsangst

 

Stå op for dig selv – konfliktløsning med stil

 

Bliv mere modig

Vil du gerne være modigere end du er nu så like og  følg med
på min Facebook side Skab det liv du ønsker – uanset om du bor i Karup Kina eller Kenya

Lær dine børn at turde stå op for det de står for  – på en god måde.  Like og følg med på min Facebook side Tal med dit barn på den fede måde

Første gang jeg hørte begrebet “hverdagsmod” nævnt  var på Karrierer Bar  hos 3 X 07 til foredrag med Anja Vintov 

Se Anja Vintovs 11 gode råd om hverdagsmod her