Det er lige om lidt de glade studenter springer ud i fuldt flor. Med deres flotte huer og rød hvide farver, møder vi dem overalt i gadebilledet. Deres energi og glæde smitter.
Symbol på danskhed – nationale kultur værdier
Studenterhuen er et symbol på dansked. Når vi danskere ser nogen med denne hue, ved vi de er danske og kommer fra Danmark. Vi ved at de har gået 3 år i Gymnasiet og ved nogenlunde hvad det betyder uddannelsesmæssigt.
Kultur er foranderlig
Studenterhuen, som symbol, viser også samtidig hvordan kultur er foranderlig, ikke er en statisk størrelse, som vi får forærende i dåbsgave, fordi vi er født i Danmark og har lyserød farvet hud. Dansk kultur forandrer sig. I en periode i 70,erne var der rigtig mange, der valgte studenterhuen fra, fordi der blandt studenterne og i samfundet gjaldt andre værdier end i dag.
Og i dag ser billedet således ud:
Et dejligt eksempel på vores forskellighed i Danmark – vi ER på vej til et multikulturelt samfund.
Et multikulturelt studenterhold.
Er det ikke skønt ?
Synes du om indlægget?
Hvis du synes om indlægget – så kan det være du også synes om
Er Danmark et for homogent samfund
Mit møde med Danmark efter 17 år i udlandet
Drømme uden handling forbliver drømme
Studentersangen ær en oprindelig en svensk samg med tekst av Herman Sätherberg og musik af selveste Prins Gustaf af Sverige skrevet i 1840’erne – første gang opført på em svensk forårskoncert vårkonsert den 18 marts 1852. Så hverken studenterhuer eller studentersange er oprindelig særligt danske – snarere skandinaviske – i virkeligheden.
“Sjung om studentens lyckliga dag”
Sjung om studentens lyckliga dag,
låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
Än klappar hjärtan med friska slag,
och den ljusnande framtid är vår.
Inga stormar än,
i våra sinnen bo,
hoppet är vår vän,
vi dess löften tro,
när vi knyta förbund i den lund,
där de härliga lagrarna gro,
där de härliga lagrarna gro!
Kh Marianne
PS: Men billedet er under alle omstændigheder meget smukt og dejligt!
Det kan god være at den har rod i det svenske men som den ser ud i dag er den som jeg ser den et symbol på danskhed. Vi danskere ved at når vi ser en med denne hue har de gennemgået 3 år i gymnasiet i dk
Det er jo netop det interessante at kulturen er foranderlig vi indrager og skaber så nogle kulturværdier i en periode i vores samfund som andre ikke har eller bruger på en anden måde
ja det er smukt
Men det er jo ikke korrekt, at man er student, bare man har hvid hue på. Det er ikke garanti for Artiun, som studentereksamen – den gode gammeldags fra gymnasiet – hedder på latin. 3/4 del af de forskellige huer er handelsskoleelever, HD alle mulige varienter, som ikke nødvendigvis har gået tre år på et gymnasium eller handelshøjskole – så vidt jeg ved er mange af disse uddannelser to-årige. Men hvis du føler, det er dansk, så er det OK med mig. Jeg blev bare lige faktajouornalist et øjeblik. Min studenterhue (den treårige) sidder på min torso “Ludvig” som jeg fandt på loftet i den allerførste studenterhybel jeg boede i på Pile Alle 69 i KBH. Han har fulgt mig siden 1975 – står i fag med sommerhatten fra Bali Palanka Raya på – til en afveksling.
Palanka Raya var det korrekte navn 😉
Men når det er sagt, synes jeg hyldeblomsten er det mest danske, jeg kan komme på. Og den stammer oprindelig fra Asien 😉
Skønt at blive klogere og fint med med debat. Så vidt jeg ved er alle huerne med forskellige bånd og farve eller hvad?
Hvad med PIET Heins digte ?
Ja, helt sikkert Piet Hein – og H. C. Andersen. Og rabarbertærte – og kolonihavehuse – essensen er jo, at det er utroligt subjektivt, hvad der er dansk for den enkelte. Det er vel i virkeligheden også din pointe. At vi f.eks. ikke bliver danske, fordi DF synes vi er danske nok – eller vi kan består en evt. “danskhedsprøve” 😉 Man burde gå på jagt efter den danske folkesjæl – hvordan man så end gør det!
Måske jeg skal skrive lidt om den danske folkesjæl på et tidspunkt.
Nogen mener at der er de subjektive kulturværdier men også nogle mere generelle kulturværdier, når man er født og opvokset i et land. Hvordan forholder du dig til det? Der foregår i øjeblikket en dialog mellem 2 andre og mig på den flerkulturelle familie på facebook som jeg er stifter af kig ind, fed debat, som også du vil elske er jeg sikker på